Наука

Видео: Затъмнение на Марс – Фобос преминава пред Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: Затъмнение на Марс - Фобос преминава пред Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е това, което преминава пред Слънцето? Прилича на спътник, но не може да е земната Луна, защото не е кръгло. Това е марсианският спътник Фобос. Представеното видео е заснето от повърхността на Марс, преди месец, от марсохода Perseverance. Фобос, с диаметър 11,5 километра, е 150 пъти по-малък от нашата Луна, но и 50 пъти по-близо до своята родителска планета. Всъщност Фобос е толкова близо до Марс, че се очаква да се разпадне и да се разбие в Марс в рамките на следващите 50 милиона години. В близко бъдеще, ниската орбита на Фобос води до все по-чести слънчеви затъмнения, в сравнение с тези, които се наблюдават от Земята. Видеото е в реално време – затъмнението наистина продължава около 40 секунди, както е показано. Видеооператорът, роботизираният роувър Perseverance (Percy), продължава да изследва кратера Jezero на Марс, търсейки не само улики към водната история на вече сухия свят, но и доказателства за древни микроби.

A Martian Eclipse: Phobos Crosses the Sun
Video Credit: NASA, JPL-Caltech, ASU MSSS, SSI

https://apod.nasa.gov/apod/ap220509.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!