Наука

„Огнен“ водопад от лунна светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

„Огнен“ водопад от лунна светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На определени дати през месец февруари, може да бъде заснет почти неуловимият „огнен“ водопад в националния парк Йосемити, при залез слънце. Това се случва когато времето е подходящо и лъчите на Слънцето падат под подходящ ъгъл. Често сниман в подходщия момент, от удобни гледни точки под него, сезонния водопад Конска опашка (Horsetail waterfall) е изолиран в сенките на стръмните стени на Ел Капитан. След това, все още осветен от лъчите на почервенена слънчева светлина, водопадът за кратко придобива драматичен, огнен вид. Но огънят в Конската опашка може да бъде сниман и на лунна светлина. Още по-неуловим при лунна светлина, ефектът на огнения водопад може да се види и когато ярка Луна залязва в правилната посока по западния хоризонт. Небето е било достатъчно ясно, за да се получи това добре планирано изображение на ефимерен огън, осветен от ярка блестяща, залязваща Луна в ранните сутрешни часове на 15 април.

„Огнен“ водопад от лунна светлина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Firefall by Moonlight
Image Credit & Copyright: Tara Mostofi

https://apod.nasa.gov/apod/ap220507.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!