Наука

NGC 3521: галактика в балон (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 3521: галактика в балон (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Прекрасната спирална галактика NGC 3521 е само на 35 милиона светлинни години от нас и се наблюдава в северното пролетно съзвездие Лъв. Сравнително ярка в небето на планетата Земя, NGC 3521 е лесно видима с малък телескоп, но често се пренебрегва от любители на небесните пейзажи,в полза на други спирални галактики на Лъв, като M66 и M65. Трудно е обаче тя да бъде пренебрегната в този цветен космически портрет. Имаща размери около 50 000 светлинни години, галактиката има характерни петна, неправилни спирални ръкави, пронизани с прах, розови области на звездообразуване и купове от млади сини звезди. Това дълбоко изображение също разкрива, че NGC 3521 е потънала в по-бледи, гигантски, подобни на мехурчета обвивки. Те вероятно са приливни отломки, потоци от звезди, откъснати от галактики спътници, които са претърпели сливане с NGC 3521 в далечното минало.

NGC 3521: галактика в балон (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 3521: Galaxy in a Bubble
Image Credit & Copyright: Mark Hanson and Mike Selby

https://apod.nasa.gov/apod/ap220505.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!