Наука

Планети над египетските пирамиди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Планети над египетските пирамиди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ранният сутрешен парад на планетите продължава. Видими по целия свят, планетите Юпитер, Венера, Марс и Сатурн се виждат добре в небето преди зазоряване от средата на месец април. В представеното изображение, получено през миналия месец, тези планети са заснети над Стъпаловидната пирамида на Джосер, обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разположена в некропола Сакара в Египет, пирамидата е построена през 27 век пр.н.е. и е една от най-старите известни. Композицията от две изображения включва изображение на преден план, направено през вечерния син час, и фоново изображение, заснето от същото място на следващата сутрин. Съставът на сутрешните планети бавно се променя. В края на миналия месец планетите Юпитер и Венера смениха местата си, докато в края на този месец Юпитер и Марс ще се разменят, след като преминат в рамките на един градус една от друга. Разбира се, това живописно планетарно подреждане е съвпадение, тъй като всички тези планети продължават да обикалят около Слънцето, както са правили в продължение на милиарди години, много преди дори древната пирамида на Джосер да бъде построена.

Планети над египетските пирамиди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Planets Over Egyptian Pyramid
Image Credit & Copyright: Osama Fatehi

https://apod.nasa.gov/apod/ap220504.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!