Наука

Частично слънчево затъмнение над Аржентина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Частично слънчево затъмнение над Аржентина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се е случило със Слънцето? Преди два дни от част от Южна Америка се наблюдаваше  частично слънчево затъмнение, при което Луната закрива част от Слънцето. Представеното изображение показва частично затъмненото Слънце през облаци, докато залязва над Патагония, Аржентина. В този наклонен кадър, земната повърхност е вдясно. По време на затъмнението Луната преминава частично между Земята и Слънцето. Макар, че гледката е визуално впечатляваща, лекото притъмняване в околността по време на това частично затъмнение е било по-слабо забележимо от притъмняването, създадено от гъст облак. След около две седмици, цяла Южна Америка и част от Северна Америка ще преживеят пълно лунно затъмнение. Тогава Земята ще е напълно между Луната и Слънцето. След около две години друго пълно слънчево затъмнение ще пресече Северна Америка.

Частично слънчево затъмнение над Аржентина (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Partial Solar Eclipse over Argentina
Image Credit & Copyright: Aixa Andrada

https://apod.nasa.gov/apod/ap220502.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!