Наука

Първото изображение с мащаба на хоризонта на събитията на черна дупка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Първото изображение с мащаба на хоризонта на събитията на черна дупка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как изглежда една черна дупка? За да разберем това, радиотелескопи от цяла Земята наблюдаваха координирано черни дупки, имащи хоризонти на събитията с най-големите известни размери. Сами по себе си черните дупки са просто черни, но е известно, че тези гравитационни чудовища са заобиколени от светещ газ. В първото изображение, което бе публикувано вчера и в него се наблюдава районът около черната дупка в центъра на галактика M87 с разделителна способност под очаквания за хоризонта на събитията видим размер. На снимката тъмният централен регион не е хоризонтът на събитията, а сянката на черната дупка – централната област на излъчване на газа, потъмнена от гравитацията на централната черна дупка. Размерът и формата на сянката се определят от яркия газ близо до хоризонта на събитията, от силните отклонения на гравитационните лещи и от въртенето на черната дупка. Разрешаването на сянката на тази черна дупка, Event Horizon Telescope (EHT) бе в подкрепа на доказателствата, че гравитацията на Айнщайн работи дори в екстремни региони, и даде ясно доказателство, че M87 има централна въртяща се черна дупка с маса около 6 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето. След публикуването на това изображение през 2019 г., EHT бе разширен и включва повече телескопи, наблюдава повече черни дупки, работи с поляризирана светлина и работи за наблюдение на непосредствената близост до черната дупка в центъра на нашата галактика Млечен път.

Първото изображение с мащаба на хоризонта на събитията на черна дупка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

First Horizon-Scale Image of a Black Hole
Image Credit: Event Horizon Telescope Collaboration

https://apod.nasa.gov/apod/ap220501.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!