Наука

M44: купът Кошер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M44: купът Кошер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Отдалечен само на 600 светлинни години от нас, M44 е един от най-близките звездни купове до нашата Слънчева система. Известен също като Praesepe или купът Пчелен кошер, неговите звезди са млади, на възраст около 600 милиона години в сравнение с 4,5 милиарда години на нашето Слънце. Въз основа на сходна възраст и движение в Космоса се смята, че M44 и още по-близкият звезден куп Хиади в Бик са образувани заедно в един и същ голям молекулен облак. Разсеян куп, с размер около 15 светлинни години, M44 съдържа около 1000 звезди и покрива около 3 пълни луни (1,5 градуса) на небето в съзвездието Рак. Видим с невъоръжено око, M44 е разпознат още от древността. Описан като блед облак или небесна мъгла много преди да бъде включен като 44-ти обект в каталога на Шарл Месие през 18-ти век, купът не е бил разделян на отделните звезди, докато не са се появили телескопите. Популярна мишена за модерни, оборудвани с бинокъл наблюдатели на небето, няколкото жълтеникаво оцветени, хладни червени гиганти в купа са разпръснати в полето на неговите по-ярки горещи сини звезди от Главната последователност в тази телескопична групова снимка. Драматични дифракционни шипове, подчертаващи по-ярките членове на купа, са създадени от кръста пред обектива на телескопа.

M44: купът Кошер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M44: The Beehive Cluster
Image Credit & Copyright: Drew Evans

https://apod.nasa.gov/apod/ap220430.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!