Наука

Портрет на NGC 3628 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Портрет на NGC 3628 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Резките телескопични кадри на NGC 3628 показват издут галактичен диск, разделен от тъмни прахови ивици. Разбира се, този портрет на великолепната спирална галактика, наблюдаваща се “на ребро”, напомня на някои астрономи за популярното й име, галактика Хамбургер. Той също така показва и малка галактика наблизо (по-долу), вероятно спътник на NGC 3628, и много слаба, но обширна приливна опашка. Изтеглената опашка се простира на около 300 000 светлинни години, дори отвъд горния ляв ръб на кадъра. NGC 3628 споделя своя квартал в околната ѝ Вселена с две други големи спирални галактики M65 и M66 в група, известна още като Триплета в Лъв. Гравитационните взаимодействия с нейните космически съседи вероятно са отговорни за създаването на приливната опашка, както и за разширеното изригване и изкривяване на диска на тази спирала. Този красив остров от Вселената е с диаметър около 100 000 светлинни години и се намира на разстояние 35 милиона светлинни години от нас в северното пролетно съзвездие Лъв.

Портрет на NGC 3628 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Portrait of NGC 3628
Image Credit & Copyright: Wilhelm Michael Kasakow, Olaf Guillaume

https://apod.nasa.gov/apod/ap220429.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!