Наука

Лирид в езерото (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Лирид в езерото (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В ранните часове на 24 април този ярък метеор от потока Лириди проблясва през централната част на Млечния път. За момент хвърля яркото си отражение върху езерото Ниан, провинция Юнан, Китай. Ежегодният метеорен поток Лириди, един от най-старите известни, е активен в края на април, докато нашата прекрасна планета преминава през праха, оставен по орбитата на дългопериодичната комета Тачър. Следата от яркия болид сочи обратно към радианта на метеорния поток в съзвездието Лира високо в северното пролетно небе и извън горната част на кадъра. Току-що изгрялата в това звездно небе, Луната във фаза Последна четвърт, също хвърля светлина върху тихите води на езерото.

Лирид в езерото (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Lyrid of the Lake
Image Credit & Copyright: Jeff Dai (TWAN)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220428.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!