Наука

Сянка на спътник върху Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сянка на спътник върху Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е това голямо тъмно петно върху Юпитер? Това е сянката на Йо, един от най-големите негови спътници. Когато спътниците на Юпитер застанат между гигантската планета и Слънцето, те хвърлят сенки, точно както когато земната Луна пресича линията, на която лежат Земята и Слънцето. Също както и на Земята, ако сте в тъмна сянка на Юпитер, бихте видели как спътникът напълно закрива Слънцето. За разлика от Земята, на Юпитер, сенки от спътници се появяват почти всеки ден, но по-необичайното е, че космическа сонда е била достатъчно близо, за да заснеме това изображение с висока разделителна способност. Тази сонда, Juno, преминава толкова близо до Юпитер в края на февруари, че близките облаци и тъмната сянка на затъмнението изглеждат сравнително големи. Юнона прави много открития за най-голямата планета в нашата Слънчева система, в това число, наскоро наблюдава бързо разширяващи се кръгови полярни сияния.

Сянка на спътник върху Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Moon Shadow on Jupiter
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; Processing & License: Thomas Thomopoulos

https://apod.nasa.gov/apod/ap220427.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!