Наука

Изгряваща Луна между космически кораби (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Какво е това от двете страни на Луната? Космически кораби.

По-точно, това са ракетите Starship, разработени от SpaceX които могат да се използват и за отиване и за връщане, пренасяйки товари и хора от земната повърхност до Космоса.

Двете ракети на снимката са SN9 (сериен номер 9) и SN10, заснети близо до площадката за изстрелване Бока Пика, Тексас миналия месец на фона на януарската пълна Луна.

Космическите кораби имат двигатели с течен метан, които се намират в  здрави резервоари от неръждаема стомана. SN9 е тествана по-рано през този месец и всичко е било успешно с изключение на един от вътрешните двигатели, който не се е включил отново по време на спускането. Наземните тестове на SN 10 продължават и тя може би ще бъде изстреляна по-късно през този месец.

Изгряваща луна между космически кораби (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Moon Rising Between Starships
Image Credit & Copyright: John Kraus

https://apod.nasa.gov/apod/ap210222.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!