Наука

Джет от млада звезда MHO 2147 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Джет от млада звезда MHO 2147 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Лазерните изкуствени звезди и адаптивната оптика придават висока разделителна способност на това зашеметяващо изображение на звездни джетове, получено от обсерваторията Gemini South в Чилийските Анди, планетата Земя. Тази двойна струя, MHO 2147, е от млада формираща се звезда. Тя се намира в централната част на Млечния път, на границата на съзвездията Стрелец и Змиеносец, на приблизително разстояние от около 10 000 светлинни години от нас. В центъра самата звезда е скрита от плътен участък от студен прах. Но инфрачервеното изображение може да проследи извитите струи през този кадър, който обхваща около 5 светлинни години на изчисленото разстояние на системата. Изтласкани навън от младата въртяща се звезда, видимата посока на блуждаене на джетите вероятно се дължи на прецесия. Част от множествена звездна система, оста на въртене на младата звезда бавно ще прецесира или ще се люлее като връх под гравитационното влияние на близките й спътници.

Джет от млада звезда MHO 2147 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Young Star Jet MHO 2147
Image Credit & License: International Gemini Observatory / NOIRLab / NSF / AURA
Acknowledgments: L. Ferrero (Universidad Nacional de Córdoba)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220121.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!