Наука

M31: Галактиката Андромеда (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M31: Галактиката Андромеда (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Най-отдалеченият обект, видим с невъоръжено око е M31 – голямата галактика Андромеда. Тя се намира на разстояние около два и половина милиона светлинни години от нас, обхваща над 200 000 светлинни години и се вижда като слаб, мъгляв облак в съзвездието Андромеда. Контрастирайки на фона на нейното ярко жълто ядро, тъмните криволичещи прахови ивици и обширни спирални ръкави, осеяни със сини звездни купове и червени мъглявини, са заснети в това красиво телескопично изображение. В него са комбинирани данни от космическия телескоп Хъбъл с наземни изображения, получени от обсерваториите Subaru и Mayall. Само след около 5 милиарда години галактиката Андромеда може да се вижда още по-лесно, тъй като вероятно ще обхваща цялото нощно небе, точно преди да се слее с нашата Галактика Млечен път.

M31: Галактиката Андромеда (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M31: The Andromeda Galaxy
Image Credit: Subaru (NAOJ), Hubble (NASA/ESA), Mayall (NSF);
Processing & Copyright: R. Gendler & R. Croman

https://apod.nasa.gov/apod/ap220119.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!