Наука

Галилеевата Европа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галилеевата Европа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Преминавайки през системата на Юпитер в края на 90-те години на миналия век, космическата сонда Galileo записа зашеметяващи кадри от Европа и разкри доказателства, че ледената повърхност на спътника вероятно крие дълбок океан. Данните от изображенията на Европа, получени от Galileo са показани тук, с подобрена калибровка на цветовете, за да се получи цветно изображение, максимално подобно на това, което човешкото око може да види. Дългите извити пукнатини на Европа намекват за наличие на подземната течна вода. Приливите, които огъват големия спътник, докато той се движи по неговата елипсовидна орбита около Юпитер, са източника на енергията, която поддържа океана течен. Но още по-интересна е възможността дори при липса на слънчева светлина този процес също да доставя енергия за поддържане на живот. Това прави Европа едно от най-добрите места за търсене на живот извън Земята. Но какъв живот би могъл да вирее в дълбок, тъмен, подземен океан? Помислете за екстремната скарида, която обитава планетата Земя.

Галилеевата Европа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Galileo’s Europa
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, SETI Institute, Cynthia Phillips, Marty Valenti

https://apod.nasa.gov/apod/ap220115.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.