Наука

Остатъкът от свръхнова Simeis 147 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Остатъкът от свръхнова Simeis 147 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Лесно е да се изгубите, следвайки сложните, извиващи се, усукани нишки в това детайлно изображение на остатъка на свръхнова Simeis 147. Също, каталогизиранa като Sharpless 2-240, тя носи популярния прякор, мъглявината Спагети. Мъглявината се намира на границата на съзвездията Бил и Колар и покрива почти 3 градуса или 6 пълни Луни по небето. Това означава, че размерът ѝ е около 150 светлинни години при приблизително разстояние от 3000 светлинни години до облака от звездни отломки. Това композитно изображение включва изображения, заснети през тесноивични филтри, където червеникавото излъчване емисия от йонизирани водородни атоми и двойно йонизирани кислородни атоми в бледи синьо-зелени нюанси проследяват изхвърления и светещ газ. Остатъкът от свръхнова е на приблизителна възраст от около 40 000 години, което означава, че светлината от масивната звездна експлозия за първи път е достигнала до Земята преди 40 000 години. Но разширяващият се остатък не е единствената последица. Космическата катастрофа също оставя след себе си въртяща се неутронна звезда или пулсар и това е всичко, което остава от ядрото на първоначалната звезда.

Остатъкът от свръхнова Simeis 147 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Supernova Remnant Simeis 147
Image Credit & Copyright: Jason Dain

https://apod.nasa.gov/apod/ap220113.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.