Наука

Кометата Леонард отблизо от Австралия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кометата Леонард отблизо от Австралия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как изглежда кометата Леонард отблизо? Въпреки че не можем да отидем там, изображения на кометата и вътрешните опашки, получени с малък телескоп ни дава добра представа. Както подсказва името, йонната опашка е направена от йонизиран газ – захранван от ултравиолетовата светлина от Слънцето и изтласкан навън от слънчевия вятър. Слънчевият вятър е доста структуриран и изваян от сложното и постоянно променящо се магнитно поле на Слънцето. Ефектът на променливия слънчев вятър, комбиниран с различни газови струи, изпускани от ядрото на кометата, обяснява сложната структура на опашката ѝ. След вятъра може да се види, че структурата на опашката на кометата Леонард се движи навън от Слънцето, дори променя вълнообразния си вид с течение на времето. Синият цвят на йонната опашка е доминиран от рекомбиниращи молекули на въглероден оксид, докато зеленият цвят на комата около главата на кометата се създава най-вече от малко количество рекомбиниращи се двуатомни въглеродни молекули. Двуатомният въглерод се унищожава от слънчевата светлина за около 50 часа – поради което зеленият му блясък не стига далеч в йонната опашка. Представените изображения са направени на 2 януари от обсерваторията Siding Spring в Австралия. Кометата Леонард, която понастоящем се вижда най-добре от южното полукълбо на Земята, е заобиколила Слънцето и сега се е насочила извън Слънчевата система.

Кометата Леонард отблизо от Австралия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Comet Leonard Closeup from Australia
Image Credit & Copyright: Blake Estes (itelescope.net)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220112.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!