Наука

Юпитер, заснет от Хъбъл и свиващото се Голямо червено петно (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Юпитер, заснет от Хъбъл и свиващото се Голямо червено петно (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво ще стане с Голямото червено петно на Юпитер? Газовият гигант Юпитер е най-голямата планета в Слънчевата система и масата му е около 320 пъти по-голяма от тази на Земята. Юпитер е дом на една от най-големите и най-дълго живеещи известни бури – Голямото червено петно, видимо вляво. Макар и да се свива, то е толкова голямо, че може да погълне цялата Земя. Справка в историческите бележки показва, че бурята обхваща само около една трета от повърхността, която е имала преди 150 години. Като част от програмата на NASA, Outer Planets Atmospheres Legacy (OPAL), наскоро бурята бе наблюдавана с помощта на космическия телескоп Хъбъл. Представеното изображение на Хъбъл, получено в изпълнение на OPAL, показва Юпитер, така както е изглеждал през 2016 г., обработен по начин, който прави червените нюанси да изглеждат доста живи. Съвременните данни показват, че бурята продължава да намалява площта си, но също така става слабо се увеличава на височина. Никой не знае какво е бъдещето на Голямото червено петно, но има вероятност, ако то продължи да се свива, един ден дори да направи това, което са направили по-малките точки по Юпитер – да изчезне напълно.

Юпитер, заснет от Хъбъл и свиващото се Голямо червено петно (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Hubble’s Jupiter and the Shrinking Great Red Spot
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, OPAL Program, STScI; Processing: Karol Masztalerz

https://apod.nasa.gov/apod/ap220109.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.