Наука

„Екстатично“ слънчево затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

„Екстатично“ слънчево затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъжки пингвин от вид Адели изпълнява тази „Екстатична вокализация“ в силует по време на слънчевото затъмнение на 4 декември, което бе и последното затъмнение на 2021 г. Разбира се, неговата „Екстатична вокализация“ е начинът, по който мъжките пингвини отстояват своята територия и доказват себе си. Територията на този пингвин, в Антарктида, нос Крозие, се намира в една от най-големите колонии от пингвини Адели. Тази колония се изучава от изследователи вече повече от 25 години. От това място, затъмнението от миналия декември е имало максимална фаза около 80 процента, докато сянката на Луната пресича най-южния континент на планетата Земя.

„Екстатично“ слънчево затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ecstatic Solar Eclipse
Image Credit & Copyright: Annie Schmidt (Point Blue Conservation Science)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220107.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!