Наука

Последните дни на Венера като Вечерница (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Последните дни на Венера като Вечерница (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това не е млад лунен полумесец, който се вижда зад кулите на катедралата след залеза на Слънце. Това е Венера във фаза на полумесец. На около 40 милиона километра от нас и около 2 процента осветен от слънчевата светлина, той е бил заснет с фотоапарат и телеобектив в тази серия от експозиции, докато залязва над западния хоризонт на 1 януари от Веспрем, Унгария. Яркият небесен фар угасва във вечерния здрач, дните му, когато Вечерната звезда свършват, с началното на 2022 г. Но също така нараства по видими размери и става все по-тънък полумесец, погледнат през телескоп. Насочвайки се към свеото долно съединение, вътрешната планета ще премине между Земята и Слънцето на 9 януари и като цяло ще бъде изгубена от поглед в слънчевата светлина. Въпреки това ското полумесецът на Венера отново ще се появи. Той ще изгрява на изток в средата на месеца, точно преди Слънцето, като брилянтна утринна звезда.

Последните дни на Венера като Вечерница (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Last Days of Venus as the Evening Star
Image Credit & Copyright: Tamas Ladanyi (TWAN)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220106.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!