Наука

Година от слънчеви изгреви (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Година от слънчеви изгреви (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Винаги ли Слънцето изгрява от една и съща посока? Не. Тъй като месеците се сменят, посоката към изгряващото Слънце също се променя. Представеното изображение показва посоката на изгрев за всеки месец през 2021 г., за град Едмънтън, Алберта, Канада. Фотоапаратът, с който са получени изображенията винаги е била обърната на изток, което означава, че север е наляво, а юг е надясно. Както е показано в придружаващото видео, най-горното изображение е направено през декември 2020 г., докато долното изображение е заснето през декември 2021 г., затова и изображенията са общо 13. Въпреки, че Слънцето винаги изгрява на изток като цяло, то изгрява от югоизток по време на декемврийското слънцестоене и от североизток по време на юнското слънцестоене. В много страни декемврийското слънцестоене се счита за официална промяна на сезона: например първият ден на зимата в северното полукълбо. Слънчевото греене и енергията, която се натрупва в земната повърхност и атмосфера са близо до най-ниските стойности през зимата, което прави този сезон най-студеният през годината.

Година от слънчеви изгреви (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Year of Sunrises
Image Credit & Copyright: Luca Vanzella

https://apod.nasa.gov/apod/ap220105.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!