Наука

Спътници отвъд пръстените на Сатурн (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се е случило с този спътник на Сатурн? Нищо – спътникът на Сатурн, Рея е само частично скрит зад пръстените. През 2010 г. роботизираният космически кораб Cassini, който тогава е обикалял около Сатурн, прави този тесноъгълен кадър, гледайки през най-известните пръстени на Слънчевата система. Пръстените, видими на преден план, включват тънкия F пръстен от външната страна и много по-широките пръстени A и B точно отвътре към него. Въпреки че изглежда да витае над пръстените, спътникът на Сатурн Янус всъщност е далеч зад тях. Янус е един от по-малките спътници на Сатурн и е с диаметър само около 180 километра. По-далеч от камерата е Рея с големи кратери, много по-голям спътник с размери 1500 километра. Върхът на Рея се вижда само през пролуките в пръстените. След повече от десетилетие на проучване и откриване, космическият кораб Cassini изчерпи своето гориво през 2017 г. и беше насочен към атмосферата на Сатурн, където със сигурност се е разтопил.

Moons Beyond Rings at Saturn
Image Credit: NASA, ESA, JPL, Cassini Imaging Team

https://apod.nasa.gov/apod/ap220104.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!