Наука

Дългата опашка на кометата Леонард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Дългата опашка на кометата Леонард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Не е възможно да видите изключително дългата опашка на кометата Леонард с телескоп – тя просто е твърде дълга. Не можете да я видите дори и с бинокъл – все още е твърде дълга. Нито дори с очите си – твърде слабо свети. Невъзможно е да я видите от някой град – небето е твърде ярко. Но от тъмно място с нисък хоризонт – камерата Ви може. И все пак това ще е възможно, ако кометата оцелее при днешното най-голямо сближаване със Слънцето, намирайки се между орбитите на Меркурий и Венера. Представената снимка е създадена от две дълбоки и широкоъгълни изображения, заснето от Ла Палма, един от Канарските острови в Испания в края на миналия месец. След това, ако кометата оцелее, това, което е останало от ядрото ѝ, ще напусне нашата Слънчева система, за да не се върне никога повече.

Дългата опашка на кометата Леонард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Comet Leonard’s Long Tail
Image Credit & Copyright: Jan Hattenbach

https://apod.nasa.gov/apod/ap220103.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.