Наука

Четворно лунно хало над зимен път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Четворно лунно хало над зимен път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Понякога падащите ледени кристали превръщат атмосферата в гигантска леща, което причинява появата на дъги и ореоли около Слънцето или Луната. Една съботна вечер през 2012 г. точно това се е случило близо до Мадрид, Испания, където на зимното небе се е виждала не само ярката Луна, но и четири редки лунни ореола. Най-яркият обект, близо до горната част на представеното изображение, е Луната. Нейната светлина се пречупва през търкалящи се шестоъгълни ледени кристали в сравнително рядък ореол с ъглов размер 22 градуса, който се вижда около нея. Удължаването на 22-градусовата дъга хоризонтално е по-рядко наблюдаван ореол, причинен от ледени кристали с формата на вертикални цилиндри. Още по-рядко част от лунната светлина се пречупва през по-далечни премятащи се през въздуха ледени кристали, за да образуват (трета) дъга на 46 градуса от Луната и се появява тук точно над живописен зимен пейзаж. Освен това се вижда и част от цял ​​46-градусов кръгъл ореол, така че е уловен изключително рядък – особено за Луната – четворен ореол. Далеч на заден план е известен зимен небесен пейзаж, който включва Сириус, пояса на Орион и Бетелгейзе – видими между вътрешната и външната дъга. Продължителността на ореолите и дъгите обикновено е минути до часове, така че ако все пак видите такъв, трябва да има време да поканите семейство, приятели или съседи да споделят вашата необичайна гледка към небето, изпълнено с лещи.

Четворно лунно хало над зимен път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Quadruple Lunar Halo Over Winter Road
Image Credit & Copyright: Dani Caxete

https://apod.nasa.gov/apod/ap220102.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!