Наука

Пълнолунията през 2021 година (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Пълнолунията през 2021 година (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Всяко от пълнолунията през 2021 г. блести в този годишен астрофотографски проект, който представлява композитен портрет на видимата страна на Луната, по време на нейната най-ярка фаза. Подредена по месеци, годината протича на ивици и започва от върха. Заснети с едни и същи камера и обектив, различните ивици са от кадри, в които са снимани Пълнолунията и са комбинирани в еднакъв пикселен мащаб. Ивиците все още изглежда да не се напасват точно, но това показва, че ъгловият размер на Пълнолунието се променя с течение на годината в зависимост от разстоянието от Луната до Калкута, Индия, планетата Земя. За всяка ивица са посочени календарният месец, името на съответното Пълнолуние, разстоянието до Луната в километри и нейният видим ъглов размер, в дъгови минути (1/60 от градуса). Най-голямото Пълнолуние е наблюдавано през месец май, защото тогава в тази фаза Луната е била близо до перигей (най-близката до Земята точка от нейната орбита), а най-малкото – през декември, когато тя е близо до апогей или най-далечната точка от орбитата си. Пълните Луни през май и ноември също така преминаха през сянката на Земята по време на двете лунни затъмнения през 2021 г.

The Full Moon of 2021
Image Credit & Copyright: Soumyadeep Mukherjee

https://apod.nasa.gov/apod/ap220101.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!