Наука

Голямата опашка на кометата Леонард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Голямата опашка на кометата Леонард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кометата Леонард, най-ярката комета за 2021 г., е в долния ляв ъгъл на тези два кадъра, заснети на 29 декември в тъмното небе на пустинята Атакама. Докато тя се насочва към своя перихелий на 3 януари, видимата ѝ опашка става по-голяма. Наместените кадри, получени с широкоъгълен обектив (също показан в черно и бяло с обърнати цветове за контраст), проследяват сложната йонна опашка по протежение на невероятните 60 градуса, като яркият Юпитер блести близо до хоризонта в долния десен ъгъл. Материал, изпаряващ се от ядрото на кометата Леонард, представляващо маса от прах, скали и лед с диаметър около 1 километър, е създал дългата опашка от йонизиран газ, флуоресцираща на слънчевата светлина. Вероятните изригвания върху ядрото на кометата и взаимодействието между магнитни полета и слънчев вятър през последните седмици са довели до неправилно деформиран и усукан вид на опашката. Още няколко дни след най-голямото си приближаване до Слънцето, дейността на кометата Леонард трябва да продължи. Кометата е на юг от равнината на еклиптиката на Слънчевата система и преминава през южното съзвездие Микроскоп.

Голямата опашка на кометата Леонард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Further Tail of Comet Leonard
Image Credit & Copyright: Daniele Gasparri

https://apod.nasa.gov/apod/ap211230.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.