Наука

Огромни бури и високи облаци на Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Огромни бури и високи облаци на Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какви са тези големи овали и къде се намират? Те са въртящи се буреносни облаци върху Юпитер, заснети миналия месец от космическия кораб на НАСА  – Juno. Като цяло по-високите от тях са с по-светъл цвят, а най-светлите видими облаци са относително малките, изпълващи долния овал. На 50 километра в диаметър обаче дори тези леки облаци не са малко. Те са толкова високо, че хвърлят сенки върху въртящия се овал отдолу. Представеното изображение е обработено, с цел подобряване на цвета и контраста. Големите овали обикновено са области с високо налягане, които обхващат над 1000 километра и това може да продължи с години. Най-големият овал на Юпитер е Голямото червено петно (не е на снимката), което съществува поне няколко стотин години. Изучаването на динамиката на облаците на Юпитер с изображения на Юнона позволява по-добро разбиране на опасните тайфуни и урагани на Земята.

Огромни бури и високи облаци на Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Giant Storms and High Clouds on Jupiter
Image Credit: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; Processing & License: Kevin M. Gill

https://apod.nasa.gov/apod/ap211229.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.