Наука

Видео: Хало над Швеция (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Хало над Швеция (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се е случило със Слънцето? Понякога изглежда сякаш го наблюдаваме през гигантска леща. В представеното видео обаче всъщност има милиони малки лещи: ледени кристалчета. Водата може да замръзне в атмосферата на малки, плоски, шестоъгълни ледени кристали. Докато те падат бавно, през по-голямата част от времето са обърнати с плоските си страни успоредно на земната повърхност. Един наблюдател може да се окаже в същата равнина с много от падащите ледени кристали, близо до изгрев или залез. По време на това подравняване всеки кристал може да действа като миниатюрна леща, пречупвайки слънчевата светлина в нашия поглед и създавайки феномени като пархелий, техническият термин за лъжливо Слънце. Представеното видео е заснето в края на 2017 г. от ски писта в курорта Вемдален, централна Швеция. В центъра се вижда директното изображение на Слънцето, докато две ярки лъжливи Слънца светят на видни места както отляво, така и отдясно. Вижда се също така яркият ореол с видим размер 22 градуса – както и по-редкият и много по-слаб ореол от 46 градуса – също създаден от слънчевата светлина, пречупваща се през атмосферните ледени кристали.

Sun Halo over Sweden
Video Credit & Copyright: Håkan Hammar (Vemdalen Ski Resort, SkiStar)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211228.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!