Наука

Кометата Леонард от Космоса (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как изглежда кометата Леонард от Космоса? Представеното днес  изображение  е получено от космическия телескоп Yangwang-1 на Origin.Space и показва не само ярка в момента комета, но и няколко други космически изкушения. C/2021 A1 (Leonard) се вижда с удължена опашка близо до центъра на изображението, което е заснето във видима и ултравиолетова светлина, преди пет дни. Земята се вижда долу вдясно, докато слоевете на земната атмосфера светят диагонално от долния ляв до горния десен ъгъл. Следите от два спътника могат да се видят пред безброй далечни звезди, които изпълват фона в горния ляв ъгъл. Слабите ивици от светлина, минаващи диагонално от долния десен към горния ляв ъгъл, са сияния. И като за финал, в кадър също са уловени и ивици от метеор точно под въздушното сияние. За да видите сами кометата Леонард от земната повърхност през следващите няколко дни, погледнете към западния хоризонт точно след залез или точно преди изгрев.

Comet Leonard from Space
Image Credit & Copyright: Zhuoxiao Wang, Yangwang-1 Space Telescope, Origin.Space

https://apod.nasa.gov/apod/ap211215.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!