Наука

Кометата Леонард пред звездния куп M3 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кометата Леонард пред звездния куп M3 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кометата Леонард вече е видима с невъоръжено око, но много трудно. Преминавайки най-близо до Земята днес, тя ще се вижда най-добре тази седмица кратко време след залез Слънце, на запад, ниско на хоризонта. В момента най-добре се наблюдава в северното полукълбо, но в края на декември ще се вижда най-добре от юг от земния екватор. Представеното изображение на C/2021 A1 (Леонард) е получено преди седмица от Калифорния, САЩ. Дълбоката експозиция показва с много подробности зелената газова кома на кометата и развиващата се прахова опашка. Кометата, намираща се във вътрешната част на нашата Слънчева система и само на няколко светлинни минути, е била уловена, преминавайки почти пред кълбовидния звезден куп M3. За разлика от нея, M3 е на разстояние около 35 000 светлинни години. След седмица кометата Леонард ще премине необичайно близо до Венера, но ще продължи и ще бъде най-близо до Слънцето в началото на януари.

Кометата Леонард пред звездния куп M3 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Comet Leonard Before Star Cluster M3
Image Credit & Copyright: Dan Bartlett

https://apod.nasa.gov/apod/ap211212.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!