Наука

NGC 6822: галактиката на Барнард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Големите спирални галактики често изглежда получават цялата слава, защото в тях изпъкват техните млади, ярки и сини звездни купове в красивите им симетрични спирални ръкави. Но в малките галактики също се образуват звезди, както например в близката NGC 6822, известна още като Галактиката на Барнард. Отвъд богатите звездни полета в съзвездието Стрелец, NGC 6822 е на разстояние само на 1,5 милиона светлинни години от нас и е член на нашата Местна група от галактики. Неправилна галактика джудже е подобна на Малкия Магеланов облак, и има диаметър около 7000 светлинни години. По-ярките звезди на преден план в нашия Млечен път имат резки изображения. Зад тях се вижда, че галактиката на Барнард е изпълнена с млади сини звезди и изпъстрена с издайническия розов водороден блясък от областите на звездообразуване, в това наситено цветно композитно изображение.

NGC 6822: галактиката на Барнард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 6822: Barnard’s Galaxy
Image Credit & Copyright: Dietmar Hager, Eric Benson

https://apod.nasa.gov/apod/ap211202.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.