Наука

Оцветена в синьо кървава Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Оцветена в синьо кървава Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Каква е причината тази синя лента да пресича Луната по време на лунно затъмнение? Синята лента е истинска, но обикновено е доста трудно да се наблюдава. Представеното изображение с висока резолюция на лунното затъмнение от миналата седмица, заснето от Янченг, Китай, е цифрово обработено, за да се изравни яркостта на Луната и да се подсилят цветовете. Сивият цвят в долния десен ъгъл е естественият цвят на Луната, когато е директно осветена от слънчева светлина. Горната лява част на Луната не е директно осветена от Слънцето, тъй като е затъмнена от сянката на Земята. Тя обаче е слабо осветена от слънчевата светлина, която е преминала дълбоко през земната атмосфера. Тази част от Луната е червена и се нарича кървава Луна, поради същата причина, поради която залезите на Земята са червени: защото въздухът разсейва най-силно синята светлина, и по-малко червена. Необичайната синя лента е различна – цветът ѝ е създаден от слънчевата светлина, преминала високо през земната атмосфера, където червената светлина се поглъща по-добре от озона, отколкото синята. Пълно затъмнение на Слънцето ще се случи утре, но за съжаление, пълната му фаза ще се вижда само близо до Южния полюс на Земята.

Оцветена в синьо кървава Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Blue-Banded Blood Moon
Image Credit: Angel Yu

https://apod.nasa.gov/apod/ap211201.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.