Наука

Видео: В движение – Уран и спътниците му (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: В движение - Уран и спътниците му

Какво е това, което се движи по небето? Планета, която е твърде слаба, за да се види с невъоръжено око: Уран. Газовият гигант, който е след Сатурн, е бил проследен по-рано този месец близо до своята опозиция, моментът когато е бил най-близо до Земята и е изглеждал най-ярко. Представеното видео, заснето от обсерваторията Бейфордбъри в Хертфордшир, Обединеното кралство, представлява четиричасово видео, показващ Уран с четирите му най-големи спътници: Титания, Оберон, Умбриел и Ариел. Очевидното движение на Уран покрай фоновите звезди наистина е доминирано от орбиталното движение на Земята около нашето Слънце. Кръстът, който се вижда в центъра на Уран, се нарича дифракционен кръст и се причинява от светлината, дифрактираща от четирите рамена, които държат неподвижно едно от огледалата на телескопа. Въртенето на дифракционните пикове не е причинено от въртенето на Уран, а по същество от въртенето на Земята. През следващите няколко месеца самият Уран ще бъде видим с бинокъл, но както винаги, за да видите неговите спътници ще е необходим телескоп.

In Motion: Uranus and Moons
Video Credit: David Campbell (U. Hertfordshire), Bayfordbury Observatory

https://apod.nasa.gov/apod/ap211130.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.