Наука

Необичайната спирала в LL Pegasi (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е създало тази странна спирална структура, която се вижда горе вляво? Никой не е сигурен, въпреки че вероятно тя е причинена от звезда в двойна звездна система, навлизаща във фазата на планетарната мъглявина, когато външната ѝ атмосфера се изхвърля. Огромната спирала е с размер около една трета от светлинната година и има четири или пет пълни навивки, като тяхната форма е безпрецедентно правилна. Отчитайки скоростта на разширяване на спиралния газ, нов слой трябва да се появява на всеки 800 години, което е близко до времето, за което двете звезди обикалят една около друга. Звездната система, която го е създала, е известна като LL Pegasi, но също така и като AFGL 3068 и IRAS 23166+1655. Представеното изображение е получено в близкия инфрачервен диапазон от космическия телескоп Хъбъл. Защо спиралата свети е загадка, като водеща хипотеза е осветяване от светлина, отразена от близките звезди.

The Extraordinary Spiral in LL Pegasi
Image Credit: NASA, ESA, Hubble, HLA; Processing & Copyright: Jonathan Lodge

https://apod.nasa.gov/apod/ap211129.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.