Наука

Месие 101 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Месие 101 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Голямата красива спирална галактика M101 е един от последните записани в известния каталог на Шарл Месие обекти, но определено не е сред най-малките. С диаметър около 170 000 светлинни години, тази галактика е огромна и е почти два пъти по-голяма от нашия Млечен път. M101 също е една от оригиналните спирални мъглявини, наблюдавани с големия телескоп на лорд Рос през 19 век. Съставена от 51 експозиции, заснети от космическия телескоп Хъбъл през 20-ти и 21-ви век, с допълнителни данни, получени от наземни телескопи, тази мозайка обхваща област с размер около 40 000 светлинни години в центъра на M101. Това е един от портретите на тази спирална галактика с най-висока разделителна способност, публикувани някога от Хъбъл. Рязкото изображение показва зашеметяващи детайли от диска на галактиката, като звезди и прах, заедно с фонови галактики, някои от които се виждат през самата M101. Известна също като Галактика Въртележка, M101 се намира в границите на северното съзвездие Голяма мечка, на разстояние около 25 милиона светлинни години от нас.

Месие 101 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Messier 101
Image Credit: NASA, ESA, CFHT, NOAO;
Acknowledgement – K.Kuntz (GSFC), F.Bresolin (U.Hawaii), J.Trauger (JPL), J.Mould (NOAO), Y.-H.Chu (U. Illinois)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211127.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!