Наука

Големият рефрактор и лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Дъждовните облаци вече са преминали и куполът на 36-инчовия Голям рефрактор на Ликската обсерватория се отваря на 19 ноември. Историческият телескоп е бил насочен към частично затъмнена Луна. Осветени от приглушено червено осветление, което запазва адаптацията към нощната светлина на астронома, уредите за управление на телескопа, координатните циферблати и 57-футовият тубус на рефрактора са заснети в това изображение, което има висок динамичен обхват. Видим отвъд скъсения тубус и процепа на купола, увеличавайки своята яркост след почти пълната фаза на затъмнението, лунният диск създава цветен ореол през все още останалите облаци. От отворения купол към ясното небе се вижда звездния куп Плеяди на около 5 градуса от на Луната и сянката на Земята.

Големият рефрактор и лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Great Refractor and Lunar Eclipse
Image Credit & Copyright: Laurie Hatch

https://apod.nasa.gov/apod/ap211126.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.