Наука

На ръба на сянката (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На ръба на сянката (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Оформена като конус, стесняващ се в Космоса, плътната сянка на Земята има кръгло напречно сечение. То е по-широко от Луната на разстоянието до лунната орбита. Но по време на лунното затъмнение на 18/19 ноември малка част от Луната остана точно извън сянката. Последователните снимки в този колаж от 5 изображения на това почти пълно лунно затъмнение са направени за период от около 1,5 часа. Те са подредени така че да може да се проследи част от дъгата на напречното сечение, като централното изображение е при максималната фаза на затъмнението. На него се вижда ярък, тънък отрязък от лунния диск, все още отвъд извития ръб на сянката. Разбира се, дори в сянката повърхността на Луната не е напълно тъмна, а отразява червеникавите нюанси на филтрираната слънчева светлина, разпръсната от земната атмосфера.

На ръба на сянката (Астрономическа снимка на деня – APOD)

At the Shadow’s Edge
Image Credit & Copyright: Jean-Francois Gout

https://apod.nasa.gov/apod/ap211125.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!