Наука

Лунно затъмнение над небостъргач (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Лунно затъмнение над небостъргач (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво прави Луната на покрива на тази сграда? Планира! Създаването на този поразителен кадър е коствало на астрофотографа много внимателно планиране- къде точно да разположи фотоапарата и кога точно да направи снимката. Представеното единично изображение е заснето в ранната сутрин на 19 ноември, почти в максималната фаза на частичното лунно затъмнение, когато Луната преминава през сянката на Земята. На снимката е небостъргачът  Гран Торе Сантиаго в Чили, най-високата сграда в Южна Америка. Въпреки, че цялото затъмнение е продължило около шест часа, това изображение е могло да бъде заснето в рамките на няколко секунди, за да бъде подредбата правилна. Поради въртенето на Земята, сградата скоро след това се измества от точното положение. Следващото затъмнение в системата Земя-Луна ще бъде пълно слънчево и ще се наблюдава на 4 декември, но ще е видимо само за “дъното” на света.

Лунно затъмнение над небостъргач (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Lunar Eclipse over a Skyscraper
Image Credit & Copyright: Yuri Beletsky (Carnegie Las Campanas Observatory, TWAN)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211122.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!