Наука

Представяме ви кометата Леонард (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Идва кометата Леонард. Кометата C/2021 A1 (Леонард) беше открита като слабо петно през януари 2021 г., когато премина покрай Марс – но орбитата ѝ ще отведе гигантската ледена топка във вътрешната Слънчева система. Тя ще премине близо до Земята и Венера през декември, преди да се втурне към Слънцето в началото на януари 2022 г. Въпреки че кометите са известни като трудни за прогнозиране, някои оценки показват, че кометата Леонард е все по-ярка, за да стане видима с невъоръжено око през декември. Тя беше заснета преди малко повече от седмица, като на този кадър се виждат зелена кома и удължена прахова опашка. Представената снимка е съставена от 62 изображения, направени през телескоп със среден размер. Една серия от експозиции проследява кометата, а друга – фоновите звезди. Експозициите са направени от тъмното небе над планините Източна Сиера, близо до езерото Джун в Калифорния, САЩ. Скоро след като премине близо до Земята в средата на декември, кометата ще се измести от северното към южното небе.

Introducing Comet Leonard
Image Credit & Copyright: Dan Bartlett

https://apod.nasa.gov/apod/ap211121.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!