Наука

Почти пълно лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Почти пълно лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В ранните утринни часове на 19 ноември Луната се е виждала в частично облачното небе над Канкун, Мексико. Заснет в тази телефото снимка, дискът на Луната не е напълно потопен в тъмната сянка на Земята, по време на частично лунно затъмнение. Това затъмнение, обаче беше достатъчно дълбоко, за да може да се види бледата и червеникава светлина в сянката на Земята. Това е гледка, която феновете на лунни затъмнения, често очакват. Скитайки се през съзвездието Бик, затъмнената Луна улесни намирането на звездния куп Плеяди. Звездите от този куп, наричан още Седемте сестри, се намират в горния десен ъгъл  на този кадър, в който също така виждаме и почти напълно затъмнената Луна.

Почти пълно лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

An Almost Total Lunar Eclipse
Image Credit & Copyright: Robert Fedez

https://apod.nasa.gov/apod/ap211120.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!