Наука

NGC 281: Тук има – тук няма звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 281: Тук има - тук няма звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Във видима светлина звездите са премахнати от това тесноивично изображение на NGC 281, област на звездообразуване, разположена на около 10 000 светлинни години от нас, в съзвездието Касиопея. Звездите обаче са били добавени дигитално към полученото изображение без тях. Но вместо да се използват данни за изображения от видима светлина, към звездите бяха добавени рентгенови данни (в лилаво) от рентгеновата обсерватория Chandra и инфрачервени данни (в червено) от космическия телескоп Spitzer. Обединеният кадър в много спектрални диапазони разкрива множество звезди за намиращия се региона звезден куп IC 1590. Младите звезди обикновено са скрити за видимата светлина от газа в облак, в който се раждат звезди и затъмняващия прах. Също известна на астроизображенията в задния двор като мъглявината Пакман заради цялостния си вид във видима светлина, NGC 281 е с диаметър около 80 светлинни години.

NGC 281: Тук има - тук няма звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 281: Starless with Stars
Image Credit & Copyright: Wido Oerlemans – X-ray: Chandra, Infrared: Spitzer

https://apod.nasa.gov/apod/ap211119.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!