Наука

Светлината на пълната Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Светлината на пълната Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Фотограф в силует стои на ярка лунна светлина, докато Пълнолунието изгрява в това добре планирано телефото изображение. Разбира се, Пълнолунието e фазата, на която Луната е най-ярка. Но на 18/19 ноември светлината на Пълната Луна ще бъде затъмнена по време на дълбоко частично лунно затъмнение, което ще може да се наблюдава от голяма част от планетата Земя. При максимално затъмнение само няколко процента от диаметъра на лунния диск трябва да останат извън тъмната сянка на Земята. Тогава Луната ще се плъзга близо до южния край на сянката. Близо до апогея, най-отдалечената точка в нейната орбита, движението на Луната ще бъде бавно. Това трябва да направи това второ лунно затъмнение от 2021 г. изключително дълго частично лунно затъмнение. За по-голямата част от Северна Америка частичните фази на затъмнението ще бъдат видими в часовете преди зазоряване. Тъй като затъмненията обикновено се случват  по двойки, това лунно затъмнение ще бъде последвано от слънчево затъмнение след две седмици на 4 декември.

Светлината на пълната Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Full Moonlight
Image Credit & Copyright: Zhengjie Wu and Jeff Dai (TWAN)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211118.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!