Наука

NGC 3314: Когато галактики съвпадат (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 3314: Когато галактики съвпадат (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо близката галактика не създава гравитационни ефекти върху тази зад нея? Тя създава, но тъй като и двете галактики са толкова близо, ъгловото изместване между тях е много по-малко от ъгловите размери на самите галактики. Представеното изображение на NGC 3314 е получено от космическия телескоп Хъбъл и показва две големи спирални галактики, които се подреждат точно в една линия с нас. Спиралата NGC 3314a на преден план изглежда почти с лице към нея с формата на въртящо колело, очертано от млади ярки звездни купове. На фона на сиянието на фоновата галактика NGC 3314b обаче могат да се видят тъмни въртящи се ивици от междузвезден прах, следващи структурата на по-близката спирала. И двете галактики се наблюдават на ръба на купа от галактики Хидра, който е на разстояние около 200 милиона светлинни години. Изкривяванията, породени от гравитационни лещи се виждат много по-лесно, когато галактика “леща” е по-малка и по-далеч. Тогава фоновата галактика може дори да бъде изкривена в пръстен около по-близката. Бързи гравитационни лещи, дължащи се на звезди в галактиката на преден план, които моментално увеличават светлината от звезди във фоновата галактика, може един ден да бъдат видими в бъдещи кампании за наблюдение с телескоп с висока разделителна способност.

NGC 3314: Когато галактики съвпадат (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 3314: When Galaxies Overlap
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Processing & Copyright: William Ostling (The Astronomy Enthusiast)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211117.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!