Наука

Джеминиди от Близнаци (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Джеминиди от Близнаци (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Откъде идват всички тези метеори? Ако говорим за посоката по небето, точният отговор е съзвездието Близнаци. Ето защо големият метеорен поток през декември е известен като Джеминиди – защото всички метеори от този “дъжд” изглежда идват от една точка в Близнаци. В тримерното пространство, обаче отломки с размер на песъчинки, изхвърлени от необичайния астероид 3200 Фаетон, се движат по добре дефинирана орбита около нашето Слънце, а частта от орбитата, която се приближава до Земята, е се проектира в съзвездието Близнаци. Следователно, когато Земята пресече тази орбита, радиантът на падащи отломки се появява в Близнаци. Представеният тук, кадър е съчетание от много изображения, направени по време на метеорния поток Джеминиди през 2020 г. и показва над 200 ярки метеора, които са се изстреляли в небето през нощта на 14 декември. Най-активният метеорен поток през ноември, Леонидите, достига своя максимум тази вечер и утре. За съжаление тази година тъмните метеори по време на ранния сутрешен максимум ще се виждат трудно на фона на небе, осветено от ярката Луна. Все пак няколко ярки метеора от Леонидите трябва да се виждат всеки час.

Джеминиди от Близнаци (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Джеминиди от Близнаци (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Geminids from Gemini
Image Credit & Copyright: Wang Jin

https://apod.nasa.gov/apod/ap211116.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!