Наука

Стълбове светлина над вулкана Етна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Стълбове светлина над вулкана Етна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва над този вулкан? Нещо много необичайно – вулканичен стълб от светлина. По-често светлинните стълбове са причинени от слънчева светлина и така изглеждат като ярка колона, която се простира нагоре над изгряващо или залязващо слънце. Като алтернатива, други светлинни стълбове – някои доста цветни – са заснети над уличните и домашните светлини. Този светлинен стълб обаче беше осветен от червената светлина, излъчвана от светещата магма на изригващ вулкан. Вулканът е италианският връх Етна и представеното изображение е заснето с един кадър няколко часа след залез слънце в средата на юни. Ниските температури над облака от пепел на вулкана създават ледени кристали или в перести облаци високо над вулкана – или в кондензирана водна пара, изхвърлена от връх Етна. Тези ледени кристали – предимно плоски към земята, но пърхащи – след това отразяват светлината от калдерата на вулкана.

Стълбове светлина над вулкана Етна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Light Pillar over Volcanic Etna
Image Credit & Copyright: Giancarlo Tinè

https://apod.nasa.gov/apod/ap211115.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!