Наука

Как да идентифицираме светлината в небето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как да идентифицираме светлината на небето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Каква е тази светлина в небето? Може би това е един от най-често срещаните въпроси на човечеството, а отговорът може да бъде резултат от няколко бързи наблюдения. Например – движи ли се или мига? Ако е така и ако живеете близо до град, отговорът обикновено е самолет, тъй като самолетите са толкова много, а съвсем малко звезди и спътници са достатъчно ярки, за да се видят над фона от изкуствените градски светлини. Ако не мига и ако живеете далеч от град, тази ярка светлина вероятно е някоя от планетите Венера или Марс – първата от които задължително се появява близо до хоризонта точно преди зазоряване или след здрач. Понякога слабото видимо движение на далечен самолет близо до хоризонта затруднява различаването от ярка планета, но това обикновено става възможно поради движението движението на самолета след няколко минути. Все още не сте сигурни? Представената диаграма дава донякъде хумористична, но предимно точна оценка. Преданите ентусиасти на небето вероятно ще забележат, и се насърчават да предоставят, учтиви корекции.

Как да идентифицираме светлината на небето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

How to Identify that Light in the Sky
Illustration Credit & Copyright: HK (The League of Lost Causes)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211114.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!