Наука

Кометата на Rosetta в Близнаци (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кометата на Rosetta в Близнаци (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Връщайки се по своята орбита с период 6,4 години, кометата Чурюмов-Герасименко (67P) е уловена в този телескопичен кадър, получен на 7 ноември. Преминавайки покрай фонови звезди от съзвездието Близнаци, прашната опашка на кометата се простира в горния десен ъгъл до Upsilon Geminorum. Известна също като Полукс, звездата Beta Geminorum или най-ярката звезда от Близнаци, блести точно до горния ляв ръб на зрителното поле. Чурюмов-Герасименко достигна своя перихелий или най-близката до Слънцето точка от нейната орбита на 2 ноември 2021г. В перигей, т.е. най-близкото ѝ преминаваме до планетата Земя, на 12 ноември, тази комета е била на около 0,42 астрономически единици, но въпреки това остава твърде слаба, за да бъде видяна само с невъоръжено око. Добре проучената комета е изследвана от роботи, изпратени от Земята по време на последното ѝ пътуване през вътрешната част на Слънчевата система. Тя е известна като последното място за почивка на историческия космически кораб Rosetta и спускаемия апарат Philae.

Кометата на Rosetta в Близнаци (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Rosetta’s Comet in Gemini
Image Credit & Copyright: Rolando Ligustri (CARA Project, CAST)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211113.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!