Наука

Видео на зеления лъч (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео на зеления лъч (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мнозина смятат, че това е просто мит. Други смятат, че е истина, но причината не е известна. Авантюристите се гордеят, че са го видели. Това е зеленият лъч от Слънцето. Истината е, че той съществува и причината за него е добре разбрана. Точно когато залязващото Слънце изчезва напълно от погледа, последният проблясък изглежда изумително зелен. Ефектът обикновено се вижда само от места с нисък, далечен хоризонт и продължава само няколко секунди. Зеленият лъч също се вижда и при изгрев Слънце, но трябва да знаем много точно кога ще го забележим. Драматичният зелен лъч е бил уловен на видео миналия месец, докато Слънцето е залязвало зад Лигурийско море от Тоскана, Италия. Втората последователност в представеното видео показва зеления лъч в реално време, докато първата е ускорена, а последната е в забавен каданс. Самото Слънце не става частично зелено – ефектът се причинява от слоеве от земната атмосфера, действащи като призма.

Video of a Green Flash
Video Credit & Copyright: Paolo Lazzarotti

https://apod.nasa.gov/apod/ap211110.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!