Наука

Всички тези космически изображения са фалшиви, с изключение на едно (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Всички тези космически изображения са фалшиви, с изключение на едно (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо бихте искали да създадете фалшива Вселена? Поради следната причина – за да разберем по-добре нашата истинска Вселена. Много астрономически проекти, които се стремят да изучат свойствата на нашата Вселена, сега започват работа с роботизиран телескоп, който прави последователни изображения на нощното небе. След това сложни компютърни алгоритми преработват тези цифрови изображения, за да намерят звезди и галактики и да измерят техните параметри. За да калибрирате тези алгоритми, е полезно да ги тествате върху фалшиви изображения от фалшива Вселена, за да видите дали алгоритмите могат правилно да изведат нарочно зададени характеристики. Представената мозайка от фалшиви изображения е създадена, за да имитира специално изображенията, които са се появявали като астрономическа снимка  на деня (APOD) на NASA. Само едно изображение от 225-те изображения е истинско – можете ли да го намерите? Завършените измамници са направили достъпни отделни фалшиви APOD изображения, които могат да бъдат показани чрез достъп до тяхната уеб страница ThisIsNotAnAPOD или емисия в Twitter. По-полезни за калибриране и разбиране на нашата далечна Вселена обаче са фалшивите галактики – извадка от които може да се види на тяхната уеб страница ThisIsNotAGalaxy.

Всички тези космически изображения са фалшиви, с изключение на едно (Астрономическа снимка на деня – APOD)

All of These Space Images are Fake Except One
Image Credit: M. J. Smith et al. (U. Hertfordshire)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211109.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!