Наука

Видео: Скачащи нишки на Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: Скачащи нишки на Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо понякога част от слънчевата атмосфера изскача в космоса? Причината се крие в променящите се магнитни полета, които преминават през повърхността на Слънцето. Областите със силно повърхностно магнитно поле, известни като активни области, обикновено са белязани от тъмни слънчеви петна. Активните региони могат да канализират зареден газ по дъгообразни или ширещи се магнитни полета – газ, който понякога пада назад, понякога избягва, а понякога не само избягва, но и въздейства върху нашата Земя. Представеното  time lapse видео с продължителност един час – заснето с малък телескоп във Франция – улови изригваща нишка, която изглежда сякаш скача от Слънцето, в края на миналия месец. Нишката е огромна: за сравнение, размерът на Земята е показан в горния ляв ъгъл. Точно след като нишката се издига, Слънцето прави мощно изригване от клас Х, докато повърхността му се тресе от огромно слънчево цунами. Резултатът е облак от заредени частици, които се втурват в нашата Слънчева система, но пропускт нашата Земя – този път. Въпреки това, достатъчно слънчева плазма е въздействала върху магнитосферата на нашата Земя, за да създаде няколко слаби сияния.

A Filament Leaps from the Sun
Video Credit & Copyright: Stéphane Poirier

https://apod.nasa.gov/apod/ap211108.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!