Наука

Галактиката между двама приятели (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галактиката между двама приятели (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В една августовска вечер двама приятели се насладиха на тази гледка след еднодневен преход на платото д’Емпарис във френските Алпи. На 2400 метра надморска височина небето е било ясно. Светлината от залязваща Луна осветява предния план, уловен в несложната вертикална панорама на изображенията. По равнината на нашата Галактика Млечен път звездите от Касиопея и Персей блестят по левия край на панорамата. Като блед облак с по-ярко ядро, галактиката Андромеда, стои точно над двамата приятели през нощта. Най-близката голяма спирална галактика Андромеда е на около 2,5 милиона светлинни години отвъд звездите на Млечния път. В допълнение към споделената извънгалактична перспектива на вечерта, по-бледото размито петно в небето точно между тях е M33, известна още като галактика Триъгълник. Третата по големина в Местната група, след Андромеда и Млечния път, галактиката Триъгълник е на разстояние около 3 милиона светлинни години от нас. През тази нощ двамата приятели стоят на разстояние около 3 светлинни наносекунди.

Галактиката между двама приятели (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Galaxy Between Two Friends
Image Credit & Copyright: Martin Lefranc

https://apod.nasa.gov/apod/ap211106.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!